Szenzációs lelet került elő Aquincumban

Oszd meg és uralkodj!

Egyedülálló római kori kocsisír került elő a Csillaghegyi Strand területén. A régészek tavasszal ásták ki a bronz istenalakokkal és mitológiai lényekkel gazdagon díszített kocsit. A restaurálás folyamatban, a teljesen rekonstruált kocsi az Aquincumi Múzeum fontos dísze lehet majd. A kelta hátterű lelet a legszenzációsabb felfedezés az utóbbi időben Aquincum területéről.

Szenzációs lelet került elő Aquincumban
Szenzációs lelet került elő Aquincumban

A kocsisír páratlan gazdag leletegyüttessel került elő

A 1700 éves temetkezésben megmaradtak az utazó kocsi vas és bronz alkatrészei, valamint a kocsit díszítő, finom kivitelű bronz szobrocskák is. A nagy műgondot igénylő feltárást a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen végezte.

A római temetkezések általában elég puritánok voltak, ami a mellékleteket illeti, így egy egész utazókocsi sírbatétele sem volt szokásos. Az eltemetett kocsi és a fogatos lovak a túlvilági utazás kellékeként kerültek a sírgödörbe. Azt, hogy a lovaskocsi kinek a sírjához tartozott, egyelőre még nem tudják megmondani, mindenesetre mellette találtak egy gyermeksírt is, ami a régészek szerint nem lehet ettől független temetkezés.

Forrás és a cikk folytatása: index.hu

Facebook Comments

Oszd meg és uralkodj!