A világ egyik legnagyobb gyászhintóját felújítva múlt hétvégén szállították át a Fiumei úti Sírkertbe

Oszd meg és uralkodj!

Húsz évig porosodott ismeretlen helyen, most felújították és a Fiumei úti sírkertben üvegketrecben állítják ki a világ második legnagyobb gyászhintóját, azt, amivel a Horthy-korban Apponyi, Gömbös, Teleki holttestét vitték a temetésre.

A leginkább Apponyi-hintónak nevezett óriási halottaskocsi majdnem négy méter magas öt és fél méter hosszú, a világon csak egy csehországi gyászhintó van, ami néhány centivel még ennél is nagyobb. Célja, mint manapság a limuzinoknak, egyértelműen a reprezentáció volt, gazdag, barokkos díszítésével lényegében műtárgynak tekinthető.

A világ legszebb gyászhintója magyar
A világ legszebb gyászhintója magyar

A gyászhintó eredete

A Fővárosi Temetkezési Intézet rendelte meg a húszas években az állami dísztemetésekhez, azzal a megkötéssel, hogy méreteiben és megjelenésében is uralkodói pompát tükrözzön. Időközben újabb és újabb igények fogalmazódtak meg, ennek is köszönhető, hogy csak négy év után, 1932-re készült el Jordán Károly kocsi tervező mérnök irányításával a végleges verzió.

Kézműves, ipartörténetileg is fontos darab, barokkos faragványokkal, bonyolult szerkezeti és díszítő megoldásokkal, melyet elkészülte után egy évvel, Apponyi Albert temetésén használtak először.

A századelő, majd a Horthy-korszak első felének meghatározó politikusa, akiről mára azt szokás elsősorban tudni, hogy ő vezette a trianoni béketárgyalásokon a magyar delegációt, temetése a Horthy-korszak egyik jelentős politikai reprezentációs eseménye volt, a korabeli tudósítások szerint több százezres gyászoló tömeggel.

A cikk a index.hu-n folytatódik.
Képek: hirado.hu

Facebook Comments

Oszd meg és uralkodj!