Oszd meg és uralkodj!

Cikkünket frissítettük, ugyanis a megkérdezett nóniusz tenyésztők és szakértők egyike sem tartja a nóniuszt barokk lónak. Habár a magánvéleményünk szerint mind küllemében, mind mozgásában barokk jellemzőket mutat, hajlunk arra, hogy elfogadjuk a szakvéleményt.

A kisördög azonban itt munkál bennünk. Ha az elutasítás oka az, hogy a nóniusz nem szerepel se díjlovas versenyeken se magasiskolát nem tanítanak a fajtának és amúgy is szinte kizárólag kocsilóként használják, akkor az a kérdés, hogy rendben, de van egyáltalán valaki, aki nekiállt nóniusz csikót ilyen irányokba képezni és több, különböző vérvonalú csikó sem vált be, vagy egyszerűen mindenki elkönyvelte kocsilónak, így esélyt sem kap a fajta a bizonyításra?

Kinek milyen tapasztalatai vannak, illetve ki az, aki arra szavaz, hogy a nóniusz barokk fajta?

A Nóniusz lófajtát Magyarországon tenyésztették ki a 19. század elején Mezőhegyesen egy anglo-norman mén fedezései által. A cél egy erős testfelépítésű katonai hátas és hámos lófajta kialakítása volt. A háborús időszak elmúlásával a nóniusz elvesztette katonaló szerepét és inkább mint igásló vált kedveltté a 20. század közepétől kezdve.

De szerencsére jó tulajdonságainak köszönhetően a hobbi lótartásban is bizonyított, mint mindenes. Munkakészsége páratlan. Nyugodt vérmérsékletű, tartós teljesítményre képes igásló és fogatló valamint nagyszerűen bevált az ugrósportban is.

A nóniusz kiválóan megfelelt az ország lóállományának javítására, értékét hazai és nemzetközi kiállítási sikerek sora jelzi. Két típusa alakult ki, a nagyobb testű, jórészt fekete mezőhegyesi, valamint a kisebb, szikárabb, többnyire pej színű hortobágyi. A sárga színű egyedeket nem törzskönyvezik.

A fajta legfőbb jellegzetessége a test nagyságával arányos félkos-, esetenként kosfej. Nyaka az arab és spanyol-nápolyi ősöknek köszönhetően magasan illesztett, középhosszú, olykor rövid. Marja középmagas, izmos, telt. Háta, ágyéka középhosszú, széles, jól izmolt.  Fara elég nagy terjedelmű, enyhén lejtős, hossza nem éri el a félvér lovak farhosszúságát.

Mellkasa dongás, kevésbé mély. Igás jellegének megfelelően szügye széles, igen jól izmolt. Ízületei terjedelmesek, inai szárazak. A hasonló testnagyságú és tömegű európai melegvérű fajták között a nóniusz rendelkezik a legszárazabb inakkal és ízületekkel. Színe pej, sötétpej, fekete.

Bottal mért marmagassága 155-165 cm. Övméret 180-210 cm, szárkörméret 21-23 cm. A fajta küllemében és értékmérő tulajdonságaiban határozott egyöntetűséget mutat.

Források:

Wikipedia

Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület

noniuszegyesulet.hu

Facebook Comments

Oszd meg és uralkodj!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.