giacomini1

Oszd meg és uralkodj!

Talán sok, a klasszikus lovaglási stílust kedvelő ember számára ismerős Nuno Oliveira neve. Ebben a cikkünkben bemutatjuk egyik leghíresebb tanítványát, aki szintén Mesteri fokozatot ért el.

Jean Philippe Giacomini, azaz “JP” élete igen különleges és igazán nemzetközi. A páratlan tudású férfi Franciaországban látta meg a napvilágot. Később azonban már Nuno Oliveira mester szigorú kezei között tanulta a díjlovaglás fortélyait, a portugál Lisszabonban. Szavaival élve: “Szigorú szemei alatt, és félelmetes hangjával kommentálva…” 

giacomini1

Ugyanis, mint az összes “nagy öreg”, úgy Nuno Oliveira is szigorú szaktekintély. Bár az alapokat nem tudja megfelelően megtanítani, viszont a díjlovagláshoz mesterfokon ért, tudása aranyat ér. Elvárja az alázatot és a fokozott figyelmet, kitartást a sport iránt.

Számos nyers méncsikót lovagolt kiváló instrukcióval három és fél évig, a Portugál Állami Ménesnek. Ez idő alatt steeplechase, lovastusa és ugró versenyeken is indult. Valamint kiképezte az első portugál Nagydíjas szintű díjlovat, mindössze tizenhét évesen. Sokat utazott abban az időben, járta a mestereket, hogy tudása gyarapodjon. Olyan edzőktől és kiképzőktől tanult, mint Albert Decarpentry tábornok, Jean Persin de Laurent, és más Baucher- tanítványok, Dr. Guilherme Borba, Dr. Filippe Graciosa, valamint a néhai mester, Herbert Rehbein.

Amikor Angliában élt, Giacomini lovastusában, díjlovaglásban és díjugratásban is nemzetközi bajnok lovakat képzett. Beleértve a luzitano mént, Novilheiro-t, ami a Brit díjlovaglás, díjugratás és a lovastusában elért eredményei után meghatározó örökítővé vált. Fedezőmén toplista vezető volt, 1983-ban. Ebben az évben az ő edzői utasításait követte az angol, a kanadai, az amerikai, az ír és a portugál lovastusa csapatainak lovasai, valamint díjlovasai is. Ugyanekkor az európai lovastusa aranyérmese, Rachel Bayliss volt. Lova, Mytsic Minstrel volt a legjobb a lovastusában, illetve díjlovaglásban, ami bravúros eredménynek számít.

Giacomini eközben a piaff és passage tanulmányozásában is eredményhozó volt. Áttörő megoldást talált ki a tökéletesítésre. 

1992-ben megalapította a Trofeo Mundi Nemzetközi Alapítványt, melynek célja a klasszikus lovaglás népszerűsítése. Több száz cikk jelent meg a klasszikus fajták történetéről, képzéséről, biomechanikájáról. Számos ló képzésében nyújtott segítséget Portugália és Spanyolország területén.

 

{gallery}Magazin/Dijlovaglas/JPG{/gallery}

Képek forrása

Facebook Comments

Oszd meg és uralkodj!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.