barokklovak lipicai spanyoliskola

Oszd meg és uralkodj!

Ahol a császári elegancia és kiválóan képezhető hadi hátas fogalma egybefonódik. Tekintsük át, hogyan is alakult ki ez a pompás fajta!

A Hapsburg család irányította Spanyolországot és Ausztriát, amikor a reneszánsz ideje alatt a klasszikus lovaglás művészete elterjedt Európában. A hadseregnek szüksége volt világos, gyors, jól és gyorsan képezhető lovakra. Melyek ugyanakkor a császári pompába is beleillettek. Meglévő erősebb csontozatú lovaikat kívánták finomítani. 1562-ben II. Maximillian spanyol lovakat vitt Ausztriába, hogy megalapítsa a kladrubi birodalmi ménest. Testvére, Archduke Charles, az 1580-as években újabb állományt hozott Spanyolországból, amit Lipicán helyezett el, privát ménesként.

barokklovak lipicai spanyoliskola

Kép forrása

A tenyésztett lovak hasznosíthatóságát az is meghatározta, melyik tenyészetből érkeztek. Hiszen a kladrubi ménesből érkezett lovak a kemény hegyvidéki, illetve nápolyi lovak leszármazottai, miszerint azok erős csontozatú, nehezebb lovak lettek. Míg a Lipicáról érkezők hátas lovak, vagy könnyű, fogatlovak lettek.

A kladrubi ménesből származik többek között a Maestoso és a Favory nevű mén is, melyek törzsalapító lovakká váltak. A 18. és 19. század idején még csak hat vérvonal volt:

  • Conversano: 1767-ben született a fekete mén, nápolyi fedezőmén után.
  • Favory: 1779-ben született fakó mén, a kladrubi ménesből
  • Maestoso: 1819-ben született szürke mén, mely egy nápolyi mén után, egy spanyol tenyészkancából született a kladrubi ménesben.
  • Neapolitano: 1790-ben született pej mén, egy másik nápolyi mén után.
  • Pluto: 1765-ben született szürke spanyol mén, dán ménesből.
  • Siglavy: 1810-ben született szürke arab mén.

barokklovak lipicai dijlovaglas

Kép forrása

Az 1800-as években a már meglévő spanyol lovakkal és arab telivérekkel szilárdították a meglévő törzseket. A felhasznált hét arab telivér közül, Siglavy volt az egyetlen törzsalapító mén. A hetedik, illetve a nyolcadik törzs azért is különálló a többitől, mert más országokban születtek a törzsalapító ménjeik. A Tulipán törzs Horvát, míg az Incitato magyar eredetű. Manapság a Bécsi Spanyol Lovasiskola, a piberi ménes, és Lipica, ahol tradicionális keretek között találkozhatunk velük. Bepillantást nyerhetünk képzésükbe, a császári pompa mellett.

Facebook Comments

Oszd meg és uralkodj!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.