barokklovak andaluz

Oszd meg és uralkodj!

Római idők óta nagyra becsült lovak voltak a spanyol lovak. Lássuk, hogyan alakult ki ez a csodálatos fajta, és miként hasznosította az emberiség napjainkig.

A fajta kialakulásához kellettek a mórok Berber lovai, s az ibériai spanyol lovakkal keresztezve alakult ki az Andalúz fajta. Érdekesség, hogy a karthauzi szerzetesek tenyésztették és képezték a lovakat a késői középkorban. Az 1400-as évek vége felé méneseket alapítottak Terez-i , Seville-i és Cazallo-i monostoraikban, ahol a fajtát tisztán is tudták tartani. Azonban a tiszta vérű Andalúz fennmaradását veszélyeztette, amikor az 1800-as években Napóleon lerohanta Spanyolországot, és rengeteg lovat zsákmányolt. A fajta megmentésére elrejtettek egy nagyobb Andalúz állományt, hogy a tenyésztés zavartalanul folytatódhasson.
1832-ben járvány pusztított, melyet az egyedek többsége nem élt túl. A megcsappant állományt exportálási tilalommal próbálták védeni 1960-ig.

barokklovak andaluz

Kép forrása

William Cavendish, Newcastle hercege írásában így vélekedett a spanyol lovakról: „A spanyol ló a legnemesebb állat a világon.” Az 1500-as években pedig komoly szerepet töltött be a lipicai fajta kialakulásában.

Az Andalúzt napjainkban leginkább spanyol tradicionális rendezvényeken, előadásokon, hagyományőrzők előadásaikor láthatunk, illetve ha ellátogatunk a díjlovaglás magasiskolájának képviselőihez (például a saumuri Cadre Noir-ba). Utóbbiak is előszeretettel alkalmazzák ezt a fajtát, egy másik spanyol fajtával, a Lusitano-val együtt. Újabb érdekességként említhető, hogy a Lusitano befogadja az Andalúzt a tenyésztésbe, viszont ez fordítva már nem igaz. Gyönyörű fajta, temperamentumos és egyben intelligens. Ami a hadseregben is megállta a helyét, nemességére elég bizonyíték, hogy számos uralkodó rajongott az Andalúzokért. Tenyésztésének a célja, nem csak a nemes külleme volt, hanem a jó hasznosíthatósága nyereg alatt. A katonai alkalmasságát mi sem bizonyítja jobban, mint a fajta idomíthatósága.

barokklovak andaluz hagyomany

Kép forrása

Facebook Comments

Oszd meg és uralkodj!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.